Uitgelicht:
De voordelen van 'Serverless'

Even bijpraten - Nr4 jaargang 2019

Uitgelicht: De voordelen van 'Serverless'

img_7

Andries Bruinsma

‘Hoe je met slimmer programmeren, méér kunt doen.’

‘Serverless’ is het nieuwe buzz-woord in de hedendaagse IT-wereld. Maar wat is het? En gebruiken we het bij Silicon Valley in de Polder óók? Andries Bruinsma, onze Chief Technical Officer, legt uit.

Tot voor kort maakten aanbieders die opslag voor onder meer websites in hun dienstenpakket hebben, vaak gebruik van hoogwaardige en beveiligde datacenters waar dag en nacht servers konden draaien. Die servers werden aangesproken op het moment dat ze nodig waren en dat was - afhankelijk van het soort diensten dat moest draaien - in verreweg de meeste gevallen niet de hele dag en nacht door. Zonde van bijvoorbeeld elektriciteit en opslagcapaciteit. Want je betaalde als afnemer natuurlijk wel de volle 24 uur. Nu is er een alternatief, ‘Serverless’.

Wat is dat?
Andries: “Technisch gesproken, is ‘Serverless computing’ een ‘cloud computing’-uitvoeringsmodel waarin de cloud provider de server beheert en dynamisch de op elk moment noodzakelijke machine bronnen regelt. De te betalen prijs is uiteindelijk gebaseerd op de werkelijke hoeveelheid middelen die door een toepassing worden verbruikt, en niet op vooraf aangeschafte capaciteit eenheden.”

‘Je server gebruikt alleen capaciteit op het moment dat je die ook nodig hebt en daar betaal je pas dán voor’

Een hele mond vol maar wat betekent het nou precies?
Andries: “Simpel gezegd, gebruikt je server alleen capaciteit op het moment dat je het ook nodig hebt en daar betaal je pas dán voor. Servers draaien niet langer 24 uur per dag, wachtend tot er een bezoeker langskomt die een bepaalde pagina opvraagt. In plaats daarvan wordt een vooraf gedefinieerd stuk code ‘realtime’ uitgevoerd op het ‘serverless’ platform van een cloud provider als deze pagina wordt opgevraagd. Oftewel: het ‘serverless’ stuk code wordt aangeroepen, de meter gaat lopen, de code, bijvoorbeeld data ophalen, wordt uitgevoerd en de code stuurt de data terug waarna de meter stopt met lopen.”

Voordelen?
Andries: “Natuurlijk betaal je bij ‘serverless’ alleen voor de tijd dat het stukje code wordt uitgevoerd, niet meer, niet minder. Dus hoe efficiënter je code, hoe minder je betaalt. Maar het grootste voordeel is wel dat je niet continu servers in de lucht hoeft te houden terwijl er niemand op je website zit, bijvoorbeeld ‘s nachts. Ook zijn zulke ‘serverless’ oplossingen veel beter bestand tegen piek momenten omdat je cloud provider hier de infrastructuur op kan aanpassen. Omdat bij zulke ‘serverless’ oplossingen ook gebruik wordt gemaakt van naadloos geïntegreerde andere diensten van de cloud provider, heb je ineens alle tools tot je beschikking om tot het beste resultaat te komen. En je hebt een overzichtelijk dashboard van alle functionaliteiten met een volwaardig logging systeem.”

Werkt Silicon Valley in de Polder ook ‘serverless’?
Andries: “Niet in alle gevallen. Voor één relatie hebben we nu het complete platform ‘serverless’ bij één van de grootste cloud providers ter wereld ingericht . Beginnend bij de website van het bedrijf tot aan alle backend applicaties die nodig zijn om hun ‘core business’ uit te kunnen voeren. Van het invoeren van simpele formulieren of overzichten tot het samensmelten van verschillende high-resolution beelden, alles wordt op een ‘serverless’ manier verwerkt. Die relatie betaalt nu per actie en hoeft dus niet continu voldoende en kostbare (over)capaciteit klaar te hebben staan. Het is ook in één oogopslag duidelijk waar alle kosten zitten omdat die functies uiteindelijk apart worden afgerekend.”

‘Serverless’ is vooral een keuze die je vooráf maakt’

Gaat Silicon Valley in de Polder straks helemaal ’serverless’ werken?
Andries: “Dat is sterk afhankelijk van het project. Bij het ene project werkt het wél, bij het andere níet. En uiteraard kost dat omzetten veel tijd en dus een hoge financiële investering. Dat zal niet iedere relatie er voor over hebben. Het is vooral een keuze die je vooráf maakt, net zoals je vooráf kiest in welke programmeertaal je aan de slag gaat.”

Terug naar Nieuwsbrief

Neem een kijkje in
de wondere wereld van
Big Jep