Even
Bijpraten
NR4 Jaargang 2019

Soms loopt 't ietsjes anders...  •  Blog: Dezelfde taal blijven sprekenVooruitlopend op de spelen  •  Kat-en-muisspelOpgeleverd  •  UitgelichtStrip Big Jep

Soms loopt 't ietsjes anders…

Zo’n 5 jaar terug waren Jesper en ik in Los Angeles in gesprek met de vice-president van een grote international met uitstekende banden in Hollywood. Hij temperde ons enthousiasme voor Netflix. ‘Die zenden alleen maar ouwe meuk uit’, zei-ie. ‘Die bestaan over 5 jaar niet meer.’ Nou, dat is een behoorlijke misvatting gebleken. Netflix en Spotify leidden immers de ‘streaming’-revolutie en zijn sterker en belangrijker dan ooit.

Zoiets niet zien, komt natuurlijk vaker voor. Toen Tony Fadell in 2001 met het idee leurde voor een speciale speler voor gecomprimeerde audiobestanden, zag zijn toenmalige baas, Philips, daar net als Sony weinig in, maar Steve Jobs van Apple omarmde Tony en bracht die eerste iPod uit met slechts 4 toetsen: Menu, Play/Pause, Back en Forward. En natuurlijk die witte oordopjes, waaraan iedereen kon zien dat je een ‘kenner’ was. Vanwege de hoge prijs en (toen nog) de beperkingen van iTunes, zou het nooit een succes kunnen worden, werd voorspeld. Hoe anders zou dat lopen.

Die eerste iPod hebben we helaas niet in ons mini-museumpje. Wel alle iPods van daarná. Net als alle iPhones vanaf die allereerste, die op 9 januari 2007 officieel werd aangekondigd en op 29 juni van dat jaar in de winkel verscheen. De iPhone was net zo’n revolutie als die iPod en brak een compleet nieuwe markt op het gebied van communicatie open. Destijds was ik als elektronica-journalist een jaarlijks bezoeker van de Consumer Electronics Show in Las Vegas en ik weet nog goed dat de toenmalige president van Samsung Electronics me misprijzend aankeek en zei: ‘wat moet je met dat ding? Die van ons kan veel méér’. Dat was toen nog een stoere uitspraak die alleen op hoop was gestoeld, maar later volledig is waargemaakt. Inmiddels heeft Samsung Apple op smartphone gebied in aantallen duidelijk overvleugeld, maar qua begeerte is het bedrijf nog steeds ‘second in line’. Vooral in Amerika.

Als je kijkt naar wat smartphones tegenwoordig kunnen, besef je pas écht hoe snel de communicatierevolutie is gegaan. Je telefoneert er nu niet alleen mee, het is ook je mobiele kantoor, je mobiele bibliotheek en je ‘up-to-date’ navigeerder. Het is zelfs je stereo-installatie, je fototoestel en je ‘high spec’ camcorder. Méér dan een smartphone heb je al reizend eigenlijk niet nodig om iedereen te laten horen en zien wáár je nou weer zit.
De mobiele revolutie, we zitten er midden in. Als Silicon Valley in de Polder dragen we natuurlijk ons steentje bij. In de vorm van slimme apps, maar ook door onze websites volgens het ‘mobile first’ principe te bouwen.
Met minder kun je tegenwoordig geen genoegen nemen.

Han Avôt, Chief Operational Officer

ipod 640x420

Neem een kijkje in
de wondere wereld van
Big Jep