Van Buiten:
Oli Oskarsson

Even bijpraten - Nr3 jaargang 2019

Van buiten: Oli Oskarsson

image_07

freelance-programmeur

‘In de praktijk leer je de kneepjes’

Silicon Valley in de Polder heeft drie vaste programmeurs; stuk voor stuk
toppers binnen hun vakgebied. Maar mocht het nodig zijn vanwege
specialisme of hoge druk om een deadline te halen, zijn er nog drie
freelance-programmeurs die kunnen worden ingezet. Oli Oskarsson is één van hen. ’n Ver-Nederlandse IJslandse Kanjer in zijn back-end vak en het bewijs dat praktijk de échte leerschool is.

Bij ons op kantoor demonstreerde hij nog nooit die door het EK in Frankrijk befaamd geworden Haka, een soms angstaanjagend strijdritueel. Maar hij was wel bij dat onvergetelijke voetbalfeest in Parijs en deed als geboren IJslander vol mee met de Haka. Liet zich daarbij ook graag beschilderen met de IJslandse vlag, terwijl hij zich door een Nederlandse opvoeding toch volbloed Nederlander voelt. Oli volgde de opleiding Technische Informatica aan de Universiteit in Delft, maar merkte gaandeweg dat je in de praktijk pas écht de kneepjes van dat intrigerende ‘back-end’ vak leert en werkte onder meer aan een webapplicatie bij een internationaal marktonderzoekbureau. Daar leerde hij ook Jesper kennen, die daar toen nog als stagiair rondliep. Nadat hij jaren geleden als ZZP-er voor zichzelf begon, kruiste de wegen van Jesper en Oli elkaar weer.

Oli: “Jesper was toen voor een van zijn opdrachtgevers bezig met ‘Vlinder’, een soort dating-app ala ‘Tinder’ en hij vroeg of ik ‘m kon helpen. Die app is ‘m uiteindelijk niet geworden, maar Jesper groeide met zijn bedrijf zó snel dat hij vaker gebruik wilde maken van mijn diensten. Zo ben ik als freelancer voor Jesper aan de slag gegaan. Tegenwoordig ligt de focus op twee grotere projecten. Voor een heb ik de back-end opgezet voor een aantal tools zoals een kleur analyse tool en voor de ander werk ik met Jesper aan de technische front-end.”

‘Met een aantal mensen heb ik ook een startup opgezet met focus op de Chinese markt.’

Ben je alleen ZZP-er?
Oli: “Nee, ik ben ook altijd aan het ondernemen. Met een aantal mensen heb ik een startup opgezet om purpose-driven en self-management binnen organisaties te ondersteunen: /me (https://www.slashme.com/en). In Leiden hebben we twee programmeurs in dienst die met mij web en mobiele applicaties bouwen daarvoor. De focus ligt daarbij op de Chinese markt, we zijn nu met een mannetje of 15 verspreid over Leiden, Shanghai en Beijing. De bedoeling van /me is om deze nieuwe manieren van werken te promoten, om bedrijven en mensen op een betere manier te laten werken voor een hoger doel (purpose) in plaats van alleen voor de aandeelhouders.”

Blijft er dan nog vrije tijd over?
Oli: “De weinige vrije tijd die ik heb, besteed ik aan sci-fi kijken op Netflix of gamen. En natuurlijk aan mijn gezin. Ik woon in Oegstgeest met een prachtige vrouw en 2 nog prachtigere kinderen van bijna 2 en 5.”

Oli supporter 640x420

Oli Oskarsson in Parijs vorig jaar tijdens het EK Voetbal. En hij deed aan de Haka mee.

Terug naar Nieuwsbrief

Neem een kijkje in
de wondere wereld van
Big Jep