Blog
Gates versus Jobs

Even bijpraten - NR3 Jaargang 2019

Blog: Gates versus Jobs

Laat ik het maar toegeven, ik ben een Mac-fanaat. Hier op de zaak wordt dan ook voornamelijk met Mac gewerkt. Voornamelijk, omdat een van mijn collega’s een bijna even fanatiek Windows-gebruiker is en we voor testdoeleinden uiteraard ook over de nieuwste Windows-machine beschikken en voor mobiel over de nieuwste Android telefoon en pad.
Ik bedoel maar te zeggen, ik kan zelf dan wel met Mac willen werken, ik sluit m’n ogen niet voor serieuze alternatieven op de markt.

In het kader daarvan zag ik onlangs de aankondiging dat Netflix zich voor een 3-delige docuserie verdiept in Bill Gates, die ooit door het succes van Microsoft de rijkste man ter wereld werd. Bij Gates hoort uiteraard ook de strijd met Apple’s Steve Jobs. Gates was, voordat hij voltijd filantroop werd, een van de succesvolste entrepreneurs ter wereld. Hij lanceerde met zijn Microsoft na MS-DOS het Windows besturingssysteem en was daarmee verantwoordelijk voor de verbazingwekkende opmars van IT tot in de gewone huiskamer toe. Vooral door Microsoft werd techniek bereikbaar voor iedereen.

Steve Jobs deed het volledig anders. Met zijn Apple zocht hij doelbewust de niche-markt op. Waar je voor Windows soms toch een soort afgestudeerd ingenieur moest zijn, daar kon iedereen door de grote gebruikersvriendelijkheid direct aan de slag met zo’n Apple-machine. Alleen, Gates zorgde al in de beginperiode voor immense hoeveelheden software en Jobs was op dat gebied ook tevreden met veel kleinere aantallen. De marktpenetratie tussen beide systemen liep juist daardoor steeds verder uit elkaar en anno nu is Microsoft in aantallen nog steeds vele malen groter dan Apple, maar niet in beurswaarde.

Dáár zit vooral het grote verschil tussen Gates en Jobs: Gates was een veel betere verkoper in aantallen, Jobs een begenadigder ziener die uiteindelijk van zijn niche-markt een trendsetter met enorm succes maakte. Gates maakte in zijn Microsoft-periode volgens mij twee grote fouten: de eerste was dat hij Steve Balmer aanstelde als zijn opvolger. Onder diens leiding verloor Microsoft immers zijn dominante positie op de markt en de tweede omdat hij in zijn Microsoft-tijd Apple van de directe financiële afgrond redde door 160 miljoen dollar in het bedrijf te ‘pompen’.

Kennelijk was Gates toch een grotere fan van Apple dan hij publiekelijk ooit heeft toegegeven.

Jesper Avôt

applevsmicrosoft 640x420

Terug naar Nieuwsbrief

Neem een kijkje in
de wondere wereld van
Big Jep