Even
Bijpraten
NR3 Jaargang 2019

Historisch besef  •  Blog: Gates vs JobsOpgeleverd  •  't Kan ook tegenzittenDe baas in de gaten houden  •  'n Handige koppelingVan Buiten  •  Strip Big Jep

Historisch besef

Als ik met de auto onderweg ben, erger ik me wel eens aan het ontbreken van historische popkennis bij nogal wat tegenwoordige deejays. Popmuziek is niet pas begonnen in 1999 en covers van oudere succesnummers zijn nooit origineel. Het werk van een deejay is volgens mij niet alleen om ‘tracks’ met soms vervelend gezwets aan elkaar te praten, maar ook om juist die feiten te kennen.

Daar moest ik aan denken toen ik onlangs in de Volkskrant las dat de AIVD er in 2007 na jaren van voorbereiding in geslaagd zou zijn om een usb-stick met het Stuxnet-virus te plaatsen in een zwaar beveiligd ultracentrifuge-project van de Iraanse overheid en daarmee het Iraanse kernprogramma maar liefst anderhalf jaar had vertraagd. Of het verstandig is om dat als AIVD alsnog openbaar te maken, is een tweede. Maar het verbaasde me dat niemand deze gebeurtenis in een bredere historische context plaatste. Het Iraanse kernprogramma is immers mogelijk opgestart na een in de jaren zeventig geruchtmakend spionage-schandaal bij URENCO in Almelo. Die naam staat voor URanium ENrichment COmpany. Nu mag je verwachten dat een dergelijk bedrijf op en top werd beveiligd, maar desondanks slaagde de Pakistaanse metallurg Abdul Qadir Khan er in om met uiterst geheime atoomgegevens aan de loop te gaan met als direct gevolg dat er in Pakistan ultracentrifuges kwamen te staan op basis van dat zo geheime URENCO-ontwerp. Indirect zou die informatie vanuit Pakistan vervolgens verder zijn verspreid naar Iran, Libië, en zelfs Noord-Korea.

Ik herinner me die spionagezaak zo goed, omdat ik toen werkzaam was in Twente en een van mijn journalistieke collega’s er een dagtaak aan had om dat spannende ‘jongensboek’ te verslaan. Die twee zaken met elkaar verbinden, gaat misschien wel wat te ver, maar weten van tóen is essentieel om het nú beter te kunnen begrijpen. Zoeken in het breedst mogelijke verband doen we hier ook in ons dagelijkse werk. We delen een nieuwe opdracht op in kleinere, hapklare brokjes - ‘agile’ werken noemen we dat met een moeilijk woord - en proberen van elk partje alle consequenties voor het grotere geheel in kaart te brengen. Het kan immers best zijn dat een digitaal bruggetje aan het begin van het proces aan het einde van de codereeks leidt naar een dode weg en dat moeten we vermijden. Niet alleen voor ons zelf, want herstellen kost onvermijdelijk tijd en dus geld, maar ook voor onze opdrachtgever, want bij een langduriger herstel kunnen we mogelijk niet op tijd leveren. We denken daarom na over iedere mogelijke stap en vooral de consequentie daarvan.
Dat het desondanks wel eens fout kan gaan, is inherent aan het creatieve proces van unieke software ontwikkelen. Maar daarom is dat vak nou net zo fascinerend.

Han Avôt, Chief Operational Officer

radartjes verloop 640x420

Neem een kijkje in
de wondere wereld van
Big Jep