Hacker proof

Even bijpraten - NR3 Jaargang 2018

Hacker Proof

In Amerika vindt ‘hacken’ vaak plaats tijdens het transport per fiber optics kabel. Daarom heeft een ‘start-up’, genaamd Quantum Xchange, onlangs opdracht gekregen om tussen New York City en New Jersey een 805 kilometer lange ‘Hacker Proof’ fiber optics kabel aan te leggen. Daarbij wordt gecodeerde data op de klassieke manier via een fiber optics kabel verstuurd, maar de decodeersleutel wordt via diezelfde kabel separaat in de vorm van quantum bits of qubits verzonden. Iedere poging om die qubits te ‘hacken’, resulteert in het automatisch vernietigen van zo’n qubit en het wissen van de content. Omdat echter over zo’n grote afstand 13 ‘repeaters’ nodig zijn, zou ‘hacken’ tijdens het kortdurende proces van encodering/codering, theoretisch toch nog mogelijk kunnen zijn. Maar door al langer bestaande quantumverstrengeling (entanglement) toe te passen, waarbij steeds in combi’s van twee qubits in één proces wordt gewerkt, wordt vernietiging ook op langere afstand een feit als er door ‘hacken’ aan een van de qubits iets wordt veranderd.

Nu we het toch over ‘hacken’ hebben, vorige maand berekende een economische denktank uit Amerika dat cybercriminaliteit ons bij gelijkblijvende aanpak vanaf 2021 jaarlijks maar liefst 5 biljoen Euro zou kunnen gaan kosten, evenveel als het bruto nationaal product van Engeland en Frankrijk samen.
Cybercriminaliteit bij gewone mensen uit zich bijvoorbeeld in identiteitsfraude, in het ‘hacken’ van een individuele computer en die dan ‘op slot doen’ totdat een bepaald bedrag in bitcoins is betaald, in het leeghalen van bankrekeningen via ge’hackte’ wachtwoorden of het ‘hacken’ van privé databases om ondeugende foto’s van die ander in kwestie te bemachtigen. Voor computers kun je moeiteloos ook mobiele telefoons invullen, denk maar aan de iPhones van Donald Trump die door Chinese ‘hackers’ zouden worden afgeluisterd. Bij bedrijven gaat het vaak om mal- en spyware om bedrijfsgeheimen te kunnen bemachtigen.
Silicon Valley in de Polder doet alles wat mogelijk is om cybercriminaliteit vóór te zijn. We hebben zware systemen draaien om voor onze relaties ‘spam’ effectief af te vangen en houden van minuut tot minuut in de gaten of onze mail- en dataservers worden aangevallen of geïnfecteerd. Maar ook wij kunnen niet garanderen dat het nooit fout kan gaan. We kunnen het digitale criminelen alleen maar zo lastig mogelijk maken.

Terug naar Nieuwsbrief

Neem een kijkje in
de wondere wereld van
Big Jep