Blog
Streven naar Nóg Beter

Even bijpraten - NR3 Jaargang 2018

Blog: Streven naar Nóg Beter

Op 23 december 2009 maakte ik voor het eerst kennis met Eduard, bijna 10 jaar terug dus. Hij woonde als psycholoog met Jungeriaanse invloeden in het Noord-Hollandse Kolhorn en wilde onder meer een analoog houten bord met kaartjes, aan de hand waarvan hij het menselijk gedrag kon analyseren, digitaal vertaald zien. Eerlijk is eerlijk, de keuze viel in eerste instantie op mij omdat ik als IT’er toevallig in de buurt zat. Maar gaandeweg dat traject leerden we elkaar beter kennen, groeide het wederzijdse vertrouwen tot ongekende hoogten en werd Eduard met zijn bedrijf een van onze belangrijkste zakenpartners.

01_strevennaarnogbeter

Ik ben er trots op met mijn digitale vertaling mede aan de wieg van die nu zo bekende ACT®-meting te hebben gestaan. Een meting die nog steeds wordt geperfectioneerd en inmiddels al meer dan een miljoen regels code omvat. Dat hoeft in programmeertaal niet eens veel te zijn, maar als er ergens in die miljoen regels code iets fout gaat en dat kan natuurlijk altijd want het is en blijft mensenwerk, dan is het heel belangrijk om snel te weten wáár die fout zou kunnen zitten, anders is het zoeken naar een naald in een hooiberg. Ik heb die regels code grotendeels zelf geschreven, dus ik heb altijd wel een idee waar ik moet gaan zoeken. Maar een ander moet uiteraard ook de weg weten te vinden in die ‘chaos’ aan regels code die anno 2013 misschien nog razend slim waren, maar anno 2018 mogelijk achterhaald wat effectiviteit en dus snelheid aangaat. Daarom probeer ik zo’n beetje elk weekend bestaande regels code van elke opdrachtgever stukje bij stukje aan te passen aan nieuwere ontwikkelingen. Waardoor het allemaal nóg sneller wordt, allemaal nóg logischer en een belangrijke relatie als bijvoorbeeld Eduard weet dat zijn specifieke software altijd geavanceerder dan geavanceerd is.
Voor Eduard kun je natuurlijk ook onze andere relaties invullen, groot of klein maakt bij ons niet uit. Een van die relaties kwam met een bestaand programmaatje om een foto met een resolutie van 4 of zelfs 8k geschikt te maken voor weergave binnen een 2k omgeving. Voor dat ‘downsizen’ waren 1.000 regels code geschreven, onze Andries heeft dat aantal teruggebracht tot 100. Een factor 10 kleiner, met als resultaat dat alles eenzelfde factor 10 sneller gaat. Dat zijn slagen die je maakt. Tijdens het bouwen, maar ook daarná.
‘Service tot de deur’ kennen wij immers niet.

Jesper Avôt

Terug naar Nieuwsbrief

Neem een kijkje in
de wondere wereld van
Big Jep