Van Buiten:
Willem van der Molen

Even bijpraten - Nr2 jaargang 2019

Van buiten: Willem van der Molen

image_15

freelance-programmeur

‘Front-end als Specialisme’

Silicon Valley in de Polder heeft drie vaste programmeurs; stuk voor stuk toppers binnen hun vakgebied. Maar mocht het nodig zijn vanwege specialisme of hoge druk om een deadline te halen, zijn er nog drie freelance-programmeurs die kunnen worden ingezet. Willem van der Molen is één van hen. ’n Kanjer in zijn front-end vak en bezeten van alles waar een snoer aan zit.

Toen er nog geen sprake was van Facebook, hadden we in Nederland al Hyves, een sociale netwerksite, die op zijn hoogtepunt meer dan 10 miljoen actieve gebruikers telde en dagelijks ruim 3 miljoen unieke bezoekers. Door de kredietcrises en de snelle opkomst van Facebook werd het na 2009 minder, maar toch kocht de Telegraaf Media Groep de site in 2010 voor 43,7 miljoen Euro om er drie jaar later maar liefst 36 miljoen aan goodwill op af te boeken. Hyves is nu omgedoopt tot het spelletjesplatform Hyves Games. Willem van der Molen was bij Hyves Sales ontwerper en Studio Director.

Wat ben je na Hyves gaan doen?
Willem: “Ja, wat niet. Ik heb met wat gelijkgezinden Folk Amsterdam opgezet, een reclamebureau waar ik Studio Director was. Daarna heb ik met twee vrienden TVblik opgezet, een portal voor alle online (kwalitatieve) internet televisie, zoals NPOstart, Kijk.nl en RTLxl. Dit is uiteindelijk gegroeid naar een website die behoort tot de top 500 van Nederland, met meer dan 1.000.000 unieke gebruikers per maand. Daarnaast heb ik onlangs het make-up merk NONON ontwikkeld.”

‘TVblik behoort als website tot de top 500 van Nederland, met meer dan 1.000.000 unieke gebruikers per maand.’’

Heb je daar geen volle dagtaak aan?
Willem: “Nee, op TVblik zitten andere vaste medewerkers. Net als op de andere website die we hebben ontwikkeld, Knibble.nl. Dat is een vergelijkingssite in elektronica, waarmee we de vergelijkingswereld op een eerlijke en transparante manier proberen te veroveren. Knibble is een direct gevolg van mijn passie voor knutselen. Ik vind het heerlijk om buiten mijn digitale werk om, fysieke dingen te maken. Ons huis hangt vol met zelfgemaakte lampen en andere zelfgemaakte objecten. Ik heb sinds een jaar of twee een 3d-printer, waarmee ik allerlei (technische) objecten ontwerp en ontwikkel. Al van jongs af aan haalde ik alles wat elektrisch is, uit elkaar om te kijken hoe het werkt. Alles wat op en rond het huis stuk gaat, probeer ik zelf te maken; met wisselend succes overigens…”

Hoe ben je eigenlijk met Silicon Valley in de Polder in contact gekomen?
Willem: “Via Peter Broersen uit Nieuwe Niedorp, daar maak ik wel eens een website voor en die ging met zijn hosting naar Avot. Peter heeft me geïntroduceerd en Jesper zocht al snel contact voor een eerste freelance klus. Volgens mij was dat de website Hofvanwijk. Het eerste grote project was overigens het ontwerp van de website van Klavermakelaardij.”

Je werkt nu op meer geregelde basis?
Willem: ‘Ja, veel front-end opdrachten komen tegenwoordig mijn kant uit. Minimaal twee dagen per week werk ik voor Jesper nu aan een grote opdracht van een buitenlandse reisorganisator en ik heb het hele front-end deel van het nieuwe dashboard voor myHBM gedaan. Leuk om te doen.”

‘Ik heb het hele front-end deel van het nieuwe dashboard voor myHBM gedaan’

Nog tijd over voor een privé-leven?
Willem: “Uiteraard en als ik daar zelf geen tijd voor zou maken, dan wordt dat wel afgedwongen. We hebben sinds kort immers een heerlijke dochter en daar móet je wel tijd voor vrijmaken. Maar wat een feest is dat toch, zo’n klein en kwetsbaar leventje. Je verbaast je elke dag weer.”

Terug naar Nieuwsbrief

Neem een kijkje in
de wondere wereld van
Big Jep