Even
Bijpraten
NR2 Jaargang 2019

24/7 is nooit bedoeld geweest voor een solist  •  Blog: Een volle kantineOpgeleverd  •  Problemen met AVGEven voorstellen  •  Van BuitenStrip Big Jep

24/7 is nooit bedoeld geweest voor een solist

Begrijp me niet verkeerd: als Silicon Valley in de Polder is techniek ons ‘bread and butter’. Zonder techniek zijn wij als bedrijf nergens en wie het fenomeen van ‘0’ en ‘1’ niet begrijpt, heeft hier als werknemer niets te zoeken. Maar je kunt ook overdrijven, ergens moet je een streep trekken. Je moet je niet teveel laten meeslepen door de technische waan van de dag. Kúnnen staat zelfs in de techniek niet altijd gelijk aan móeten.

Toen ik in een ander zakelijk ‘leven’ een fors aandeel leverde aan de groei en bloei van consumentenelektronica, zag ik onze afhankelijkheid van techniek steeds grotere vormen aannemen. Na mijn eerste ervaringen met een professionele Wang-tekstverwerker, schakelde ik in 1984 over op een Apple Macintosh met een ingebouwd 9” zwart/wit beeldscherm. Nu halen we daar onze neus voor op, maar toen maakte ik er probleemloos de pagina-opmaak voor een semiprofessioneel vaktijdschrift op. Toen de kleurenmonitor betaalbaar bleek, moest iedereen natuurlijk ineens af van die ‘lelijke’ zwart/wit-monitortjes en die schermgrootte van 10/11” werd al snel 14, 17 en later 19”.

Groot, groter, grootst en het went razendsnel. Ik herinner me dat ik op de CeBit in Hannover een kolossale, want nog met dikke beeldbuis, 24” monitor zag en maakte ik mezelf wijs dat ik voor diezelfde pagina-opmaak toch echt niet meer uit de voeten kon met die 9” Macintosh, waar ik tot dan in volle tevredenheid op had gewerkt. De mobiele revolutie heeft alles nog eens in een stroomversnelling gebracht. Laptops hadden vroeger een beperkte schermgrootte, mede door de toen nog heel lastige energie-huishouding. Maar nu krijg je al snel vreemde blikken als jouw laptop is uitgerust met een 13” kleurenscherm. ‘Kun je op zo iets kleins serieus werken?’ is dan onvermijdelijk de vraag.

Natuurlijk is dat baarlijke nonsens. Dat gaat voor mij ook op. Ik ben ooit jarenlang de wereld rondgereisd met een 11” Apple Air en nu vind ik mijn 15” MacBook Pro al aan de kleine kant. Thuis kan nog, maar op de zaak toch niet.. Dus koppel ik er daar normaliter een 27” monitor aan vast. Maar toen dat scherm haperingen vertoonde en gemaakt moest worden, wat uiteraard even duurde, heb ik zo veel mogelijk thuis gewerkt. Hoe onzinnig eigenlijk.
Net als die drang om 24/7 bereikbaar te zijn, juist binnen onze tak van sport. Het 24/7 is ooit in Amerika bedacht als winkelconcept, op basis van verschillende shifts. Het is nooit bedoeld voor één werknemer alleen. Dat is immers niet vol te houden. Laten we kunnen en moeten weer beter uit elkaar leren houden. Efficiënter werken is het credo. Met of zonder grote monitor.

Han Avôt, Chief Operational Officer

image_06

Neem een kijkje in
de wondere wereld van
Big Jep