Blog
Onrustig slapen

Even bijpraten - NR2 Jaargang 2018

Blog: Onrustig Slapen

Facebook ligt op het hakblok, alle excuses van Mark Zuckerberg aan de Amerikaanse Senaat een paar weken terug ten spijt. Of Mark op het hoofdkantoor nu wel of niet wist van de oneigenlijke praktijken van Cambridge Analytica, dat inmiddels faillissement heeft aangevraagd, is veel minder belangrijk dan de vraag waarom Facebook zo weinig doet om die persoonlijke data écht te beschermen. Minimaal 87 miljoen Amerikanen waren immers de directe slachtoffers van de data-hebzucht van Cambridge Analytica om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden, maar ook hier in Nederland is ‘en passant’ persoonlijke data van 10-duizenden Facebook-gebruikers ‘gelekt’. Met zoveel gerichte data zou elke inlichtingendienst ook zonder ‘Sleepwet’ heel gelukkig zijn.

facbook

Bij de huidige discussie rond Facebook gaat het overigens al lang niet meer alleen om gelekte data van onbekende derden. Directe communicatie tussen Mark Zuckerberg en zijn medewerkers zou ook doelbewust zijn gewist. Niet alleen in zijn persoonlijke account, dat mag-ie immers, maar ook in die van zijn medewerkers, zonder dat die daar enige zeggenschap in hebben gehad. Gewist? Inderdaad, als het om Zuckerberg gaat, kan dat kennelijk, maar als er een smerige foto van een Brabants meisje uit wraak op Internet wordt gezet, kan Facebook daar helaas niets aan doen. De rel gaat echter nog verder. Zuckerberg is met een groot aantal Amerikaanse ziekenhuizen in gesprek om medische data van patiënten, inclusief ziektes en medicijngebruik, te koppelen aan hun persoonlijke data op Facebook. Geanonimiseerd, zeggen ze bij Facebook en uitsluitend voor research-doeleinden, dus is er niets aan de hand. Onzin natuurlijk, want als Facebook die ‘anonieme’ informatie kan vergelijken met het specifieke gedrag van iemand op Facebook, dan is dat verre van anoniem. En wat betreft data security, weet inmiddels iedereen dat Facebook dáár nou net géén koploper in is.

Eind deze maand worden de regels voor dataopslag in onder meer Nederland aangescherpt. Voor veel ondernemingen en bedrijven zoals dat van ons, lastig. Niet het bedrijfsbelang en de commercie zijn nog langer leidend, maar het individu waarvan je als bedrijf data gebruikt en hebt opgeslagen. Dat is een ingewikkeld proces waaraan wij als Silicon Valley in de Polder vorig jaar juli al zijn begonnen, maar desondanks hebben we vóór die 25e mei nog veel te doen. Ik troost me echter met de gedachte dat voor Facebook de overtreffende trap geldt.
Zuckerberg zal heus wel eens een nachtje váker onrustig slapen.

Jesper Avôt

Terug naar Nieuwsbrief

Neem een kijkje in
de wondere wereld van
Big Jep