Even
Bijpraten
NR1 Jaargang 2019

Je verliest er gemakkelijk één uit het oog  •  Microsoft raadt zelf Internet Explorer afBlog: De creatieve kant van écht maatwerk  •  De een gaat de ander komtVan Buiten  •  Strip Big Jep

Je verliest er gemakkelijk één uit het oog

Belofte maakt schuld. Eind vorig jaar beloofden we plechtig ons beter te gaan houden aan méér Nieuwsbrieven per jaar en daar beginnen we bij deze mee. 2018 was voor ons trouwens, wat je noemt ‘een goed jaar’. Met wéér meer maatwerk, wéér meer innovatieve ontwikkelingen en - essentieel voor de gezonde groei van elk bedrijf - wéér meer verscheidenheid in opdrachtgevers.

Méér verscheidenheid betekent voor ons overigens niet alleen minder afhankelijk zijn of worden van één steeds groter groeiende opdrachtgever met alle risico’s van dien - wat moet je immers als zo’n opdrachtgever onverhoopt in de problemen komt? - maar ook meer variatie in het dagelijkse werk voor onze mensen. De ene dag werk je aan de html van een verrassende website voor opdrachtgever A, de andere dag aan het CRM-systeem van opdrachtgever B, wéér een dag later aan het versnellen van het downloadproces van miljoenen high-resolution fotootjes voor opdrachtgever C of dat vernieuwende dashboard van opdrachtgever D.

Diversiteit in werk maakt dat je scherp blijft, dat het werk iedere dag weer uitdagend is. Maar diversiteit betekent ook dat goed plannen essentieel is. Iedere opdracht heeft immers een deadline. En natuurlijk kan die verschuiven als er tussentijds wijzigingen zijn of als er gaande het proces extra klusjes bijkomen. Maar het moet niet zo zijn dat wij er een gewoonte van maken om af te spreken dat we in Februari opleveren en dat het uiteindelijk Augustus wordt. In een uitzonderlijk geval kan dat een keer, maar het moet geen regel worden.

Naast goed plannen, is goed controleren of alles ook daadwerkelijk dát doet, dat een programmeur voor ogen stond tijdens het ‘schrijven’ van een code, minstens zo belangrijk; een fout is immers gemakkelijk gemaakt in eindeloze regels code. Om foutjes vóór opleveren, zoveel mogelijk te ontdekken, gebruiken we tegenwoordig een automatische testprocedure waarvan de eisen per project wordt aangepast. Dat is al een toer op zich, maar van een beslissende orde. En dan nóg kan er helaas iets fout gaan.
Code schrijven blijft uiteindelijk toch mensenwerk en tussen al die ‘nullen en enen’ verlies je er toch gemakkelijk één uit het oog.

Han Avôt, Chief Operational Officer

Neem een kijkje in
de wondere wereld van
Big Jep