Van Buiten:
myHBMsupport BV

Even bijpraten - november 2017

Van buiten: myHBMsupport BV

eduard

Eduard J. Baas, ‘founder’ en directeur myHBMsupport BV:

HRM is voor bedrijven,
HBM voor de mens zélf

Hij heeft er net een maandenlange sabbatical opzitten en oogt uitgerust. “Het was geweldig, mijn hoofd is weer leeg, klaar voor nieuwe uitdagingen. Belangrijk, want we zitten als bedrijf in een boeiende transitie periode.” Eduard J. Baas, ‘founder’ en directeur van myHBMsupport BV heeft er duidelijk zin in.

Via een vermelding in de Gouden Gids vond hij vanuit Kolhorn ooit de weg naar het toenmalige Avot Media (nu Silicon Valley in de Polder). Het simpele klusje werd technisch naar volle tevredenheid opgeleverd, maar belangrijker, daar in Winkel vond Eduard een ‘soulmate’: “Jesper en ik hebben een diep respect voor elkaar en zoeken altijd naar oplossingen zonder elkaar vliegen af te vangen. Het gaat er niet om wie wáár mee komt, het moet werken. We kunnen lezen en schrijven met elkaar. Met die zoektocht naar een plaatselijke IT-er vond ik echt een lot uit de loterij. Jesper maakte mijn droom waar: het digitaliseren van mijn methodiek om onderscheid te maken tussen natuurlijke en aangeleerde competenties van ieder individu.”


Je bedoelt de ACT-meting waarmee nu zo’n 300 ACToren dagelijks werken?
Eduard J. Baas: “Onze Analytical Competence Tool (ACT) kijkt niet alleen naar het gedrag van de mens, maar ook naar het samenspel van gedrag en beleving. Daarbij is het onbewuste de aansturende kracht. We leven in een wereld die helaas niet perfect is. Waarin je als mens vaak wordt gedwongen om anders te leven dan je écht wilt. Daar ontkiemt de mogelijkheid tot conflicten die wij met onze unieke meting kunnen vastleggen. Veel psychologische testen hebben een hoog horoscoop-gehalte; je vindt er altijd wel iets in dat waar zou kunnen zijn. Volgens objectieve maatstaven, heeft onze ACT-meting echter een betrouwbaarheidsgehalte van 70 tot 80% en dat is in directe vergelijking tot de uitkomsten van concurrerende testen ontzettend hoog.”


Jullie meting is onder meer gebaseerd op de theorie van het collectieve onderbewuste van de beroemde psychoanalyticus Carl Gustav Jung.
Eduard J. Baas: “Jung zegt: als je foto’s maakt, verschuil je je achter een camera voor de werkelijkheid. En je onttrekt je bewust aan de groep om je heen. Het gaat over innerlijke patronen die via aannames, dat worden projecties genoemd, de wereld ingaan. Ofwel als je vroeger als 5-jarige niet boos mocht worden omdat je dan zwak was, zal je later iedereen die boos wordt, onbewust bestempelen als zwak. Zo beschouwend, krijg je een beter inzicht in het onderbewuste van mensen. Wij gebruiken daarbij illustraties omdat het keuze-patroon daarvan ons meer informatie geeft over het onderbewuste dan cognitieve vragen.”


De naam myHBMsupport haakt daar op in.
Eduard J. Baas: “Eigenlijk is het simpel. HRM, Human Recource Management, is bedoeld voor bedrijven, waar HBM, Human Being Management, zich bezighoudt met de mens. Bij HBM is de mens geen hulpmiddel dat je naar believen kunt inzetten. Het draait juist om de innerlijke kracht van ieder individu en de daarbij behorende drijfveren. Dat ontdek je pas na de nodige zelfreflectie. En dan zie je dat juist leiders daar vaak de grootste moeite mee hebben. Die kiezen eerder voor maskeren en dat kan voor een bedrijf uiteindelijk heel schadelijk zijn. Op dit moment zie je HRM op steeds grotere schaal ingeruild worden voor HBM. Wij helpen een aantal bedrijven bij die omschakeling en dat is een inspirerende reis.”‘Als je vroeger als 5-jarige niet boos mocht worden omdat je dan zwak was, zal je later iedereen die boos wordt, onbewust bestempelen als zwak’Hoe staat het met het eigen bedrijf?
Eduard J. Baas: “Dat gaat steeds beter. We moesten een vliegwiel optuigen dat steeds meer in beweging komt, steeds makkelijker gaat draaien. Hoewel ik denk dat ik de juiste mensen op de juiste plaatsen heb en ze binnen redelijke grenzen zelfstandig kunnen beslissen, blijkt mijn eigen rol nog steeds belangrijk. Dat heb ik gemerkt toen ik die sabbatical had. Soms was het lastig dat ik weg was. Inmiddels is alles weer zoals het hoort en kan ik me meer en meer concentreren op wat ik écht leuk vind, het bedenken van nieuwe software. Ik ben nu met Jesper bezig met het maken van een unieke ‘burn out meting’. De uitkomsten van de bestaande ACT-meting geeft een duidelijke indicatie over wie er wel en niet gevoelig is voor een ‘burn out’, maar je moet het wel willen zien. Iemand kan best ‘nee’ zeggen tegen een bepaalde opdracht die teveel van hem of haar zou vergen, maar als dat ‘nee’ dan in het achterhoofd blijft knagen, komt dat breekpunt toch vanzelf dichterbij. Die ‘burn out’ meting is een groot project, Jesper en ik zullen er nog heel wat uurtjes aan moeten besteden.”


Buiten het ontwikkelen van exclusieve software, vult Silicon Valley in de Polder ook jullie Helpdesk in.
Eduard J. Baas: “Dat is een gouden greep gebleken. Jullie weten doordat de software bij jullie wordt ontwikkeld, van de hoed en de rand. Jullie zijn hogelijk geïnteresseerd in onze HBM-filosofie en jullie leveren voortreffelijke service; ik krijg geen enkele klacht over onze Helpdesk, dus jullie doen dat heel goed.”

Eduard-Baas

“Met die zoektocht naar een plaatselijke IT-er vond ik echt een lot uit de loterij.”

Eduard-Baas2

“Bij HBM is de mens geen hulpmiddel dat je naar believen kunt inzetten.”

Wie is Eduard J. Baas?

Eduard J. Baas (1952) kreeg zijn opleiding onder meer aan de Universiteit van Amsterdam met als eindscriptie: “Unconscious processes wthin organisations”, werkte meer dan 10 jaar als researcher aan de Universiteit van Utrecht en was 11 jaar lang Director R&D bij Spacelabs Medical in Richmond, Amerika. Zijn professionele achtergrond in de Analytische psychologie in combinatie met change management bood hem de mogelijkheid tot onderzoek naar de effecten van het onbewuste in individu, team en organisatie. Eduard J. Baas schreef meerdere boeken, waaronder ‘Zelfbewust leiderschap’ met een voorwoord van Prof. Dr. Lidewey van der Sluis, hoogleraar Strategisch Talent Management, Nyenrode Business Universiteit en ‘Inleiding tot HBM (Human Being Management)’, waarin hij met zijn compagnon Rudie Nijhof in heldere taal uitlegt wat de betekenis en effecten van HBM zijn voor individu, team en organisatie.

Terug naar Nieuwsbrief

Neem een kijkje in
de wondere wereld van
Big Jep