Even
Bijpraten
november 2017

voorwoord  •  Europese Privacy Wetgevingblog: Welkom. Ga gerust je gang!  •  opgeleverdvan buiten  •  strip big jep

‘Ik wist het niet’, geldt straks niet meer

Wie vroeger belangrijk genoeg leek, dus op basis van zijn of haar titel genoeg inkomen zou kunnen hebben, kreeg vaak een fraaie brief uit Nigeria. Met mooie veelkleurige postzegels en bijna altijd afkomstig van de weduwe van een hoge overheidsfunctionaris of bankemployee die langs slinkse weg wat zwarte miljoenen had vergaard. Of die maar even op de bankrekening van de geadresseerde konden worden gestort om daar dan weer, uiteraard tegen een fikse vergoeding, door de verzender/verzendster van de brief van afgehaald te worden. Uiteraard moest dan wel even naam, adres, bankrekeningnummer etc. worden ingevuld en ja, of er niet al vast een paar 1.000 destijds nog guldens konden worden aanbetaald om alles wat sneller te laten verlopen.

Dat soort brieven worden nog nauwelijks verstuurd, het gaat tegenwoordig per e-mail en er zijn tal van varianten. Tot en met het winnen van obscure loterijen van Google of Microsoft en erfenissen aan toe. En ja, ze worden steeds persoonlijker, voornamen van de geadresseerde of namen van de kinderen, zijn inmiddels heel gebruikelijk.

Een en ander is een direct gevolg van de wereldwijde handel in persoonsgegevens. Wie ooit heeft meegedaan aan een tevredenheidsonderzoek voor een supermarkt, loopt grote kans dat naam en adres vervolgens voor wat geld is doorverkocht aan minder serieuze partijen. Dat geldt ook voor gegevens die worden vastgelegd als u bijvoorbeeld naar website A gaat om te shoppen en naar website B om te kijken of ook daar iets van uw gading bij zit. Die zinloos lijkende, maar voor gericht adverteren heel belangrijke opslag van gegevens wordt straks bij de nieuwe Europese privacywetgeving een halt toegeroepen. Is de bedoeling, in ieder geval.

Het zou zelfs niet meer mogelijk moeten zijn, dat het boeken van een vakantiereis naar Nigeria om de ‘big five’ te zien, maanden later uitmondt in een ongevraagde ‘uitnodiging’ voor een wijnreis door zonnig Zuid-Afrika, omdat u zo in Afrika bent geïnteresseerd. U heeft namelijk nooit getekend voor het krijgen van zo’n uitnodiging, dus waarom zou die in uw postbus mogen belanden?

In theorie is die nieuwe wetgeving natuurlijk prachtig, maar de harde praktijk zal al snel heel wat creatieve mogelijkheden opleveren om de regels effectief te ontduiken. Diegenen voor wie die strengere regels oorspronkelijk zijn bedoeld, zullen waarschijnlijk nooit worden aangepakt. Kleinere verwerkers in privacygevoelige gegevens natuurlijk wel en dus doet iedereen die zich daar mee bezighoudt, er verstandig aan om te onderzoeken of opgeslagen data privacygevoelig is of niet. Dat geldt zelfs voor die korfbalvereniging die op z’n website een inschrijvingsformulier heeft.
‘Ik wist het niet’, geldt vanaf mei volgend jaar niet meer.

Han Avôt, Chief Operational Officer

Neem een kijkje in
de wondere wereld van
Big Jep